پرش لینک ها
کاربردهای فناوری نانو چیست؟

کاربردهای فناوری نانو چیست؟

فناوری نانو چیست؟ این علم به تولید و استفاده از مواد با ابعاد نانو در ابعاد مختلف زندگی می‌پردازد. نانو ذرات به دلیل داشتن ابعاد نانو مقیاس، نسبت سطح به حجم بالایی دارند و در نتیجه خواص بسیار خاص و متنوعی نیز دارند. فناوری نانو یک فناوری جدید و در حال گسترش است که کاربردهای اصلی آن توسعه روش‌های نوآورانه برای ساخت محصولات جدید، فرموله کردن مواد شیمیایی و مواد جدید و جایگزینی نسل کنونی تجهیزات با تجهیزات بهبود یافته که منجر به استفاده کمتر از منابع انرژی می‌شود. کاهش مصرف منابع انرژی و کاهش آسیب به محیط زیست و همچنین ارائه اصلاحات محیطی.

در این مقاله به بررسی کاربردهای فناوری نانو در علوم دامی، کشاورزی، تغذیه، دارویی و دارویی و همچنین در کاتالیزور و اصلاح محیط، آخرین کاربردهای فناوری نانو که بر جنبه های مختلف زندگی انسان تأثیر می گذارد، می‌پردازیم.

پس از بیش از 20 سال تحقیق پایه علوم نانو و بیش از پانزده سال تحقیق و توسعه متمرکز، کاربردهای فناوری نانو به دو روش مورد انتظار و غیرمنتظره  تقسیم می‌شود.

فناوری نانو در حال کمک به بهبود قابل توجه و حتی متحول کردن بسیاری از بخش‌های فناوری و صنعت است: فناوری اطلاعات، امنیت داخلی، پزشکی، حمل‌ونقل، انرژی، ایمنی مواد غذایی و علوم محیطی و بسیاری دیگر. در ادامه به بررسی کاربردهای فناوری نانو در حوزه‌های مختلف می‌پردازیم:

کاربردهای فناوری نانو در علوم دامی

امروزه رساندن آنتی بیوتیک‌ها و داروها به بدن حیوانات از طریق خوراک دام و آب و یا از طریق تزریق عضلانی انجام می‌شود. رهاسازی دارو در برابر یک میکروارگانیسم، علیرغم اثرات درمانی و بازدارندگی آن بر ایجاد بیماری، معمولاً با کاهش اثر دارو در برابر عفونت‌های بعدی همراه است. تکنیک های موجود در حال حاضر در مقیاس نانو توانایی تشخیص و درمان عفونت‌ها و تغذیه و متابولیک را دارند.

کاربردهای فناوری نانو در علوم کشاورزیکاربردهای فناوری نانو در علوم کشاورزی

نقش مهم نانومواد در علم کشاورزی با کاربرد آن‌ها در ترکیبات کودی و به عنوان وسیله‌ای برای تامین تغذیه لازم برای گیاهان در حال رشد نشان داده می‌شود. این کار با استفاده از ورودی‌های کود در مقیاس نانو، افزودنی‌های نانومقیاس، پوشش‌های نانومقیاس یا با استفاده از نانومواد به عنوان مواد میزبان کودها انجام می‌شود. علاوه بر این، این فناوری مدرن در سایر جنبه‌های کشاورزی مانند علم و فناوری تولید مثل، تبدیل و … مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربردهای فناوری نانو در صنعت تغذیه

هنگامی که غذا توسط یک ارگانیسم خورده می‌شود، برای آزاد شدن انرژی و حفظ حیات از طریق مسیرهای متابولیک در بدن تجزیه می‌شود. فناوری نانو تقریباً بر تمامی بخش‌های سیستم‌های غذایی و کشاورزی مانند امنیت غذایی، روش‌های ارائه شده جهت درمان بیماری‌ها، ابزارهای جدید برای زیست‌شناسی مولکولی و سلولی، مواد جدید برای تشخیص عوامل بیماری‌زا و حفاظت از محیط‌ زیست تأثیر دارد.

کاربردهای فناوری نانو در علوم دارویی و پزشکی

در میان جنبه‌های مفید فناوری نانو، تشکیل سیستم‌های با اندازه نانو از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، زیرا بر برخی ویژگی‌های فارماکوکینتیک و فارماکودینامیک مانند حلالیت،کاهش سمیت و توانایی آزادسازی دارو تأثیر می‌گذارد که می‌تواند منجر به تولید برخی از سیستم‌های دارویی تأثیرگذار شود. در واقع، داروهای با اندازه نانو، به دلیل سطح وسیعی که دارند، توانایی‌ها و عملکردهای برتری از جمله حلالیت افزایش یافته، سرعت انحلال و … از خود نشان می‎‌‌دهند.

کاربردهای فناوری نانو در فرایند‌های کاتالیستی

مفهوم نانو کاتالیزور در دهه 1950 به عنوان فرآیندی معرفی شد که معایب سیستم‌های کاتالیزوری حجیم را کاهش می‌داد. مراحل خسته‌کننده جداسازی یک کاتالیزور از محیط واکنش آن، بازیافت و استفاده مجدد از آن چالشی برای محققان است. انتظار می رود که نانوتکنولوژی بار اقتصادی این مشکل را کاهش دهد.

فناوری نانو برای صرفه جویی در انرژی

امروزه عمده‌ترین منابع انرژی مورد استفاده برای برآوردن نیازها و فعالیت‌های انسانی، سوخت‌های فسیلی و معدنی، منابع هسته‌ای و برق آبی است. در بیشتر موارد تامین انرژی از این روش‌ها برای زندگی انسان بسیار خطرناک است و به اکوسیستم آسیب می‌رسانند. به‌علاوه این منابع تامین انرژی به لحاظ اقتصادی صرفه ندارد، و می‌توانند سبب وارد آمدن آسیب به مناطق مهم زیست محیطی، گرم شدن کره زمین، تخریب لایه اوزون، تخریب بیوسفر و ژئوسفر و ویرانی زیست محیطی شوند. ظهور فناوری نانو در چند دهه اخیر ابزارهایی را جهت تولید انرژی پاک فراهم کرده است.

برای دنبال کردن فراز در لینکدین اینجا کلیک گنید.

پیام بگذارید